Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Κώστας Μαρκόπουλος: «Άμεση Εθνική Συμφωνία για άρνηση του μνημονίου»


1. Κατηγορείτε την κυβέρνηση για την εφαρμογή του Μνημονίου. Η εναλλακτική ποια είναι; Οι δανειστές απειλούν ότι αν δεν εφαρμοστεί το Μνημόνιο θα σταματήσει η χρηματοδότηση και θα βγει η χώρα από το ευρώ;  
     Η ατυχία της χώρας δεν είναι η δεινή οικονομική κρίση, αλλά ότι οι κυβερνόντες δημιούργησαν τις συνθήκες ώστε «οι δανειστές να την έχουν στο χέρι και να τη χορεύουν όπως αυτοί θέλουν». Αυτήν την απίστευτη εθνική παράδοση την μοιράζονται σε ευθύνη ο ΓΑΠ, ο Παπαδήμος και ο Σαμαράς με συγκολλητική ουσία τον Βενιζέλο και τον Κουβέλη.
Όμως, εξαρχής, τίποτα από όσα συμφωνήθηκαν για τον δανεισμό της χώρας δεν έχουν σχέση με Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη. Οι δανειστές με συνεχείς αρνητικές δηλώσεις, απομακρύνουν τις απαραίτητες επενδύσεις και κρατούν τη χώρα δέσμια. Και η νέα τρικομματική κυβέρνηση έπεσε στην ίδια παγίδα με την προηγούμενη. Η λύση είναι μόνο μία: άμεση εθνική συμφωνία για άρνηση του Μνημονίου. Όσοι έβαλαν υπογραφές να τις αρνηθούν υπό την πίεση του προφανούς αδιεξόδου. Αν στο προσκλητήριο δεν υπάρχουν παρόντες και από τα 7 κόμματα τότε η Τρόϊκα των δανειστών δύσκολα θα οδηγήσει τη χώρα στην χρεοκοπία, παίρνοντας την ευθύνη. Αυτό προϋποθέτει την άμεση εφαρμογή προγράμματος «οικονομικού πατριωτισμού» που θα ενισχύσει, άμεσα, την εγχώρια επιχειρηματικότητα και θα εκμεταλλευτεί τον πλούτο της χώρας. Το σχέδιο απαιτεί δύο ορίζοντες συμφωνίας. Πρώτον, αναστολή πληρωμών για 2 χρόνια των τοκοχρεολυσίων με παράλληλη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων για τη χώρα και δεύτερον εργασιακή και κοινωνική ειρήνη για 2 χρόνια, με παράλληλη ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Αν αυτό σημαίνει και οικουμενική κυβέρνηση ακόμα καλύτερα. Μετά εκλογές με προϋπόθεση η κυβέρνηση να είναι πολιτική. 
    2. Η πιθανότητα εξόδου από το ευρώ είναι μεγάλη κατά τη γνώμη σας; 
     Στην Ελλάδα η δημοσιονομική προσαρμογή συμπιέστηκε χρονικά και διαλύει τον κοινωνικό ιστό. Μετατράπηκε σε ένα σχέδιο μεγάλης τοκογλυφίας που τώρα πια εφαρμόζεται σε όλον τον Νότο. Πιθανή έξοδος από το ευρώ τραυματίζει την αξιοπιστία της ευρωζώνης. Είναι πλέον μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη από όσο για την Ελλάδα. Η έξοδος από το ευρώ δε θα έπρεπε να συζητείται έντονα αλλά στη θέση της να μελετάται ένα εθνικό σχέδιο οικονομικού πατριωτισμού που θα αναγεννήσει την Ελλάδα και ένα ευρωπαϊκό σχέδιο που θα κρατήσει ενωμένη μια Ευρώπη των λαών με υγιείς κρατικές οικονομίες σε μια εύρωστη Ευρωπαϊκή οικονομία.  
     3. Εκτιμάτε ότι μπορεί να σημειωθεί κοινωνική έκρηξη λόγω των μέτρων; 
     Τη θεωρώ βέβαιη. Η ελληνική οικογένεια καταπιέζεται αφόρητα όπως συνέβαινε στα κομμουνιστικά καθεστώτα. Οι αμοιβές είναι χαμηλές, το κοινωνικό κράτος αδύναμο και ανάλγητο, η μικροιδιοκτησία σε διωγμό ενώ απλόχερα μοιράζονται προνόμια σε Τράπεζες και πολυεθνικές αλυσίδες, οι διεκδικήσεις λοιδορούνται και η κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα προς εφαρμογή του Μνημονίου. Το κράτος είναι συγχρόνως ο μεγαλύτερος εκμεταλλευτής και ο χειρότερος κακοπληρωτής. Όλα αυτά καταρρακώνουν τη μεσαία τάξη που εξαθλιώνεται και τους νέους που υποχρεώνονται να μεταναστεύουν. Όταν ο συντηρητικός οικογενειάρχης εκραγεί δεν «μαζεύεται» αν δεν πάρει πίσω τουλάχιστον όσα χρειάζεται για να ζήσει αξιοπρεπώς.    
      4. Τις εξελίξεις στην Ευρώπη πως τις βλέπετε; Πέραν του ελληνικού ζητήματος υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, της Ισπανίας, της Ιταλίας, επίσης θέματα προσανατολισμού και δομικά για περαιτέρω ενοποίηση κλπ. 
      Η Ευρώπη έκανε το ίδιο λάθος με τις ΗΠΑ στον εσωτερικό οικονομικό έλεγχο. Χαλάρωσε τα μέτρα επιτήρησης στις Τράπεζες και τις αγορές. Έτσι οι όροι συνεργασίας αντιστράφηκαν. Στις Συνόδους Κορυφής λαμβάνονται υπόψη περισσότερο οι επιταγές των αγορών από τις ανάγκες των λαών. Στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό υπάρχουν 2 ακόμα αγκάθια. Πρώτον η κυριαρχική βλέψη απόλυτου ηγεμονισμού της Μέρκελ που αδικεί το γερμανικό λαό με τη συμπεριφορά της και δεύτερον η ανύπαρκτη συμμαχία στο Νότο που υποφέρει από τον Βορρά. Όπλο στον παρακάτω σχεδιασμό είναι η συγκέντρωση στις Γερμανικές Τράπεζες του 55% των κυκλοφορούντων ευρώ του συστήματος. Η Ε.Ε βρίσκεται σε κομβικό σταυροδρόμι και η Ελλάδα θα μπορούσε να αρχίσει τη συζήτηση χωρίς πια να έχει να χάσει τίποτα. Όταν έπρεπε να γίνει σοβαρή συζήτηση, ο Σαμαράς ξιφουλκούσε εναντίον του Μνημονίου 1 και ο ΓΑΠ σαν Πρωθυπουργός είχε χαθεί στις συμμαχίες της σοσιαλιστικής διεθνούς.  
       5. Ο χώρος της κεντροδεξιάς είναι  πολυδιασπασμένος  με την ΝΔ όμως κυρίαρχη δύναμη. Βλέπετε περαιτέρω αναδιάταξη του χώρου; Είτε με συνενώσεις και επιστροφές στη ΝΔ είτε με αποχωρήσεις ή διασπάσεις;
   Ο ΛΑΟΣ και η ΔΗΣΥ εξαφανίστηκαν από το προσκήνιο. 
Η βαθιά κρίση διαλύει το πολιτικό σύστημα, γεγονός που ενισχύει τα σχέδια των δανειστών. Το ΠΑΣΟΚ σε 2,5 χρόνια έχασε τα ¾ της δύναμης του. Το ίδιο θα συμβεί στη ΝΔ σε έξι μήνες, διότι τα νέα μέτρα έρχονται σε έδαφος μεγάλης ήδη φτώχειας και είναι ασφαλώς απίστευτα άδικα. Εξάλλου η ΝΔ πρόδωσε τον ιδεολογικό της χώρο και τις παραδοσιακές αρχές της. Απομονώθηκε σε ένα υποτακτικό μοντέλο έναντι των δανειστών με καθαρά νεοφιλελεύθερες αρχές. Η ομάδα των 5 νεοφιλελεύθερων που απαίτησε τη συγκυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ τον Νοέμβριο του 2010 και έπεισε τον Σαμαρά για τη μεγάλη στροφή είναι εσκεμμένα απούσα και περιμένει την πτώση του. Τον υπερασπιστή του ανέλαβαν τώρα οι νεόφερτοι ακροδεξιοί πρώην υβριστές της ΝΔ. Πρόκειται για συνταγή νομοτελειακής καταστροφής. Η επερχόμενη εκλογή Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ είναι η τελευταία ευκαιρία να γεννηθεί πυρήνας σοβαρής αντίστασης σε όσα γίνονται και συγχρόνως πυρήνας σοβαρού διαλόγου για την ανάκτηση χαμένων αρχών και αξιών. Τα στελέχη της ΝΔ αντιλαμβάνονται τι τους έχει συμβεί και δεν πρέπει να χάσουν την ευκαιρία. Είναι καλύτερο για εκείνους να δώσουν μάχη για την πολιτική τους επιβίωση παρά για την υπεράσπιση του Βενιζέλου ή τη σωτηρία του ΓΑΠ.
       6. Προσωπικά είστε ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα παρουσία και λειτουργία των Ανεξάρτητων Ελλήνων;  
        Με ζωή 5 μηνών και 2 εκλογικές αναμετρήσεις ως εδώ καλά πήγαμε. Οι απαιτήσεις των πολιτών είναι μεγαλύτερες. Οφείλουμε να γίνουμε ο επόμενος σταθμός τους ελπίδας στο ταξίδι της απελπισίας που ξεκίνησαν εγκαταλείποντας παραδοσιακά κόμματα. Γεννηθήκαμε από επανάσταση συνείδησης. Η επανάσταση είναι το πλέον γόνιμο υλικό για να αναπτυχθεί η κοσμοθεωρία που θα αναγεννήσει τη νέα Ελλάδα. 
       7. Το ιδεολογικοπολιτικό στίγμα του κόμματος είναι σαφές; 
       Είμαστε στη φάση της μετατροπής μας από κόμμα του διαδικτύου σε κόμμα αρχών συμβατών με την Ευρώπη που θα διαμορφωθεί μετά την κρίση. Δεν έχουμε αριστερή ή κρατικοδίκαιη ανάλυση των γεγονότων. Έχουμε πίστη στην αναγκαιότητα ενός δίκαιου κοινωνικού κράτους που θα δώσει ανακούφιση και προστασία σε έναν λαό που φτώχυνε άδικα και απότομα. Δε μας φταίνε οι επιχειρήσεις, μας φταίει το άδικο και αδιάφορο κράτος. Πιστεύουμε και θέλουμε να προστατεύσουμε ιδιαίτερα την ελληνική επιχειρηματικότητα που ανακυκλώνει τα κέρδη μέσα στη χώρα. Αυτή την επιχειρηματικότητα τη θέλουμε ελεύθερη με φρουρό και προστάτη το κράτος και όχι νυχτοφύλακα. Πιστεύουμε πως στη φάση της ύφεσης που οι επενδύσεις είναι στο μηδέν, η μόνη διέξοδος, καταρχήν, είναι η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων που θα αντιστρέψει το κλίμα. Το τεκμηριώνει και ο νομπελίστας Πωλ Κρούγκμαν για όλα τα κράτη σε χρόνια ύφεσης. Πιστεύουμε στον Έλληνα νέο επιστήμονα που ζητά απεγνωσμένα πίσω το χαμένο κύρος του και μια ευκαιρία για πρόοδο και προκοπή. Πιστεύουμε στον νέο οικονομικό πατριωτισμό. Αυτόν θα αναστήσουμε.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε μπορεί να σχολιάσει - περιλαμβάνει Ανώνυμους χρήστες. Διαγράφονται μόνο χυδαία σχόλια.

Δημοφιλής αναρτήσεις της τελευταίας εβδομάδας

Άγναντα
Χωριό
Άγναντα
Ιστορία
Άγναντα
Πλατεία
Γεφύρι
Πλάκας
Πλατεία
Ξάνθης
Παλαιά
Ξάνθη 1
Παλαιά
Ξάνθη 2
Είσοδος
Καπνικής