Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Επίκαιρη Ερώτηση για την καταδίκη της κυβέρνησης (κ. Μαριάς)



       Επίκαιρη Ερώτηση για την καταδίκη της κυβέρνησης από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας για παραβιάσεις στα εργασιακά κατέθεσε σήμερα 19/11/2012 στη Βουλή ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και υπεύθυνος του τομέα κοινοβουλευτικής ευθύνης Οικονομικών, Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς.

     Με ερώτηση του προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ι. Βρούτση και αξιοποιώντας πλήρως την έκθεση αρ. 365 της Επιτροπής για τις Συνδικαλιστικές Ελευθερίες, δηλαδή του ανωτάτου ελεγκτικού οργάνου του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας που συνεδρίασε από την 1η έως τη 16η Νοεμβρίου με την οποία εγκαλείται η ελληνική κυβέρνηση για σοβαρή παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας σε σχέση με τα εργασιακά λόγω σειράς αντεργατικών μνημονιακών μέτρων που έχουν θεσπισθεί, ο Νότης Μαριάς καλεί τον Υπουργό να συμμορφωθεί πλήρως με την εν λόγω απόφαση και να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας για σεβασμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
      Ταυτόχρονα ο Νότης Μαριάς παρατηρεί στην επίκαιρη ερώτηση ότι στην παραπάνω απόφαση επισημαίνεται ότι οι επαναλαμβανόμενες και εκτεταμένες παραβιάσεις της χώρας μας με διαρκή μνημονιακά νομοθετικά μέτρα στο σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων οδηγούν στην αποσταθεροποίηση συνολικά των εργασιακών σχέσεων. Επίσης σε σχέση με τις μνημονιακές μειώσεις μισθών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση τα μέτρα θα έπρεπε να έχουν προσωρινό χαρακτήρα, με ανώτατο χρονικό όριο εφαρμογής τα 3  χρόνια.
     Το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ι. Βρούτση
Θέμα: Σοβαρές παραβιάσεις των διεθνών υποχρεώσεων της Ελλάδας σε σχέση με τα εργασιακά.

Κύριε Υπουργέ,

     Όπως προκύπτει από δημοσιεύματα της 17ης Νοεμβρίου 2012 των εφημερίδων «Η Καθημερινή» και «Η Ναυτεμπορική» σύμφωνα με την έκθεση αρ. 365 της Επιτροπής για τις Συνδικαλιστικές Ελευθερίες, δηλαδή του ανωτάτου ελεγκτικού οργάνου του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας που συνεδρίασε από την 1η έως τη 16η Νοεμβρίου, η ελληνική κυβέρνηση εγκαλείται για σοβαρή παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας σε σχέση με τα εργασιακά λόγω σειράς αντεργατικών μνημονιακών μέτρων που έχουν θεσπισθεί.             
      Ειδικότερα στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι επαναλαμβανόμενες και εκτεταμένες παραβιάσεις της χώρας μας με διαρκή νομοθετικά μέτρα στο σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων οδηγούν στην αποσταθεροποίηση συνολικά των εργασιακών σχέσεων. Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας ζητά από την κυβέρνηση μεταξύ άλλων τα εξής:
1)    Την έναρξη διαλόγου για την αναθεώρηση των μέτρων, λαμβάνοντας υπόψη τις σοβαρές επιπτώσεις τους στους εργαζομένους και στα όρια διαβίωσης.
2)    Διάλογο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα με αντικείμενο το μέτρο της εφεδρείας και γενικότερα κάθε μέσου μαζικής επιβολής απολύσεων.
3)    Τη χρονική οριοθέτηση στο ένα έτος της μόνιμης και διαρκούς μείωσης που έχουν υποστεί στον μισθό τους οι νέοι εργαζόμενοι.
Για τις μειώσεις μισθών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επισημαίνεται ότι τα μέτρα θα έπρεπε να έχουν προσωρινό χαρακτήρα, με ανώτατο χρονικό όριο εφαρμογής τα 3 χρόνια.
   Επίσης, επικριτικά αντιμετωπίζεται από την Επιτροπή η νομοθετική παρέμβαση στον θεσμό της επέκτασης της ισχύος των κλαδικών ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενώ ζητείται και η αναθεώρηση των διατάξεων που αφορούν την υπέρμετρη ανάδειξη και εμπλοκή των ενώσεων προσώπων σε ρόλο υποκατάστατου συνδικαλιστικών οργανώσεων. Αναθεώρηση του μέτρου μέσα από κοινωνικό διάλογο ζητείται και για τον περιορισμό των διαιτητικών μηχανισμών για την επίλυση των εργασιακών διαφορών.
   Η παραπάνω απόφαση δυστυχώς κατατάσσει  τη χώρα μας στην ίδια «σειρά» με την Καμπότζη, το Ελ Σαλβαδόρ, την Αργεντινή και τα νησιά Φίτζι της Ωκεανίας σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις των διεθνών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει για το δίκαιο της συλλογικής αυτονομίας. Η απόφαση της ΔΟΕ που αποτελεί κόλαφο για τη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης ελήφθη μετά την υποβολή των καταγγελιών από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, κλπ.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1)    Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου  η χώρα μας: α) να συμμορφωθεί προς την παραπάνω έκθεση της Επιτροπής για τις Συνδικαλιστικές Ελευθερίες του Διεθνούς Γραφείου  Εργασίας και β) να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις;
2)    Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των εν λόγω ενεργειών;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Νότης Μαριάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε μπορεί να σχολιάσει - περιλαμβάνει Ανώνυμους χρήστες. Διαγράφονται μόνο χυδαία σχόλια.

Δημοφιλής αναρτήσεις της τελευταίας εβδομάδας

Άγναντα
Χωριό
Άγναντα
Ιστορία
Άγναντα
Πλατεία
Γεφύρι
Πλάκας
Πλατεία
Ξάνθης
Παλαιά
Ξάνθη 1
Παλαιά
Ξάνθη 2
Είσοδος
Καπνικής