Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Με τα μάτια στραμμένα στη Μόσχα και τα αυτιά στο Ισραήλ για την Κύπρο και τα κοιτάσματα



Με τα βλέμματα στραμμένα προς τη Μόσχα, όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ρωσίας, και τα «αυτιά» προς το Ισραήλ, όπου βρίσκεται ο Αμερικάνος πρόεδρος Ομπάμα, είναι τόσο η Κύπρος και η Ελλάδα, όσο και η διεθνής κοινότητα αναμένοντας τις εξελίξεις επί του προβλήματος των κυπριακών τραπεζών, το οποίο μοιάζει να αποτελεί το έναυσμα για να χωρίσουν οι μεγάλες δυνάμεις το «φιλέτο» των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου.


   Η μεγαλόνησος κινδυνεύει να μετατραπεί σε «Ιφιγένεια» ούσα στο επίκεντρο μιας διαμάχης «δεινοσαύρων», με τη γερμανική πολιτική ηγεσία, πρωτίστως, να δείχνει σαν να θεωρεί λογικό να θυσιαστεί για την επίτευξη των στόχων της ένας λαός με μεγάλη -και νωπή στις μνήμες- ιστορία.

   Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Ρωσίας

   Από σήμερα το πρωί και, τουλάχιστον, μέχρι αύριο, η διεθνής κοινότητα θα είναι στραμμένη προς τη Μόσχα όπου διεξάγεται η προγραμματισμένη -αρκετό καιρό πριν την πρωτοφανή απόφαση του Eurogroup για το «κούρεμα» των καταθέσεων που βρίσκονται στις κυπριακές τράπεζες- Σύνοδος Κορυφής, ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία. Το γεγονός ότι η απόφαση του Eurogroup ήρθε μόλις μια εβδομάδα πριν τη Σύνοδο εντάσσοντας μέσα στα θέματα της ατζέντας (και είναι αρκετά) το ενεργειακό ζήτημα και τον τρόπο λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σαφώς, με τη σειρά του, αυξάνει τη λίστα με τα δεκάδες ερωτήματα γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις.

   Σκηνικό Γιάλτας

   Το βέβαιο είναι ότι το τοπίο στη Μόσχα, σήμερα και αύριο, θυμίζει λίγο από Γιάλτα του 1945. Αντί, όμως, για τον Στάλιν και τον Τσώρτσιλ, από την πλευρά των Ρώσων θα είναι ο Β. Πούτιν και από την Ευρώπη ο εκπρόσωπος των Βρυξελλών Ε. Μπαρόζο.

   Στην προκειμένη, επί του «κυπριακού» τραπεζικού συστήματος μέχρι στιγμής, τόσο το Κρεμλίνο όσο και ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας έχει δείξει ότι δεν θα δεχθεί να μπει χέρι στις ρώσικες καταθέσεις στην Κύπρο. Η Ρωσία θέλει και το δείχνει ξεκάθαρα να είναι μέσα στο ενεργειακό «μοίρασμα» της Ανατολικής Μεσογείου και θα επιχειρήσει να παίξει ρόλο για την Κύπρο χωρίς, όμως, να διαταραχθούν οι σχέσεις με την ΕΕ (φυσικά, αυτοί οι δύο παράγοντες ενδέχεται να πυροδοτήσουν άλλες εξελίξεις, εκτός «προγράμματος»).

   Οι Γερμανοί επιμένουν στη «δολοφονική» για την Κύπρο απόφαση

   Από την άλλη πλευρά, όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις αρμοδίων των Βρυξελλών και της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας (της καγκελαρίου Α. Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε) οι «Ευρωπαίοι» επιμένουν σε μια απόφαση εξοντωτική για την οικονομία και το λαό της Κύπρου. Εξακολουθούν να υποστηρίζουν στην κεντρική της ιδέα τη λύση του «κουρέματος» των καταθέσεων που προτάθηκε μέσω Eurogroup και μάλιστα σε βαθμό που προκαλεί σωρεία ερωτημάτων, όταν απέναντι στην πρόταση αυτή έχουν τοποθετηθεί ακόμη και οι πιο ακραιφνείς, σε διεθνές επίπεδο, υποστηρικτών των σκληρών, νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

   Ολοι περιμένουν να ακούσουν τον Ομπάμα

   Στη Μόσχα, επίσης, σήμερα, αυτός που θα μπορούσε να είναι, αντί του Φ. Ρούζβελτ, είναι ο Μ. Ομπάμα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ από χθες βρίσκεται αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο Νότια. Νοτιότερα της Ελλάδας και της Κύπρου. Στο Ισραήλ, όπου χθες έκανε λόγο για αιώνια συμμαχία. Και από εκεί, η διεθνής κοινότητα περιμένει να τον ακούσει να κάνει γνωστή τη θέση των ΗΠΑ επί του «κυπριακού» τραπεζικού συστήματος και του ξέφρενου ντόμινου αστάθειας το οποίο μπορεί να προκληθεί μετά το γερμανικό σφάλμα.

   Μέχρι στιγμής, αρχικά μέσω του προέδρου της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκι, από τις ΗΠΑ επιχειρήθηκε να κρατηθεί στάση ηρεμίας. Λίγο αργότερα, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κ. Λαγκάρντ άσκησε εν νέου έμμεση κριτική επί των μέτρων που προωθούνται με εντολές της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας, έκανε λόγο για κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης και προειδοποίησε ότι το θέμα της Κύπρου μπορεί να χτυπήσει όλη την Ευρωζώνη.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε μπορεί να σχολιάσει - περιλαμβάνει Ανώνυμους χρήστες. Διαγράφονται μόνο χυδαία σχόλια.

Δημοφιλής αναρτήσεις της τελευταίας εβδομάδας

Άγναντα
Χωριό
Άγναντα
Ιστορία
Άγναντα
Πλατεία
Γεφύρι
Πλάκας
Πλατεία
Ξάνθης
Παλαιά
Ξάνθη 1
Παλαιά
Ξάνθη 2
Είσοδος
Καπνικής