Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Αθωώνει τον Παπακωνσταντίνου και τους συγγενείς του ο Νικολούδης του βρόμικου χρήματος



Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρόεδρος της αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες (αρχή καταπολέμησης του βρόμικου χρήματος) Παναγιώτης Νικολούδης σε μια κατάθεσή του για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών ουσιαστικά αθωώνει τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τους συγγενείς του.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε σήμερα στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος ο οποίος κατέθεσε αίτηση συμπληρωματικής εξέτασης του κ. Νικολούδη καθώς, όπως αναφέρει, πρέπει να δώσει διευκρινίσεις για τα όσα κατέθεσε στις 26 Μαρτίου στον Δημήτρη Πιέρρο.

Σύμφωνα με τα όσα -μεταξύ άλλων- αναφέρει στην αίτησή του ο βουλευτής, ο κ. Νικολούδης έχει καταθέσει:

«Οι κατάλογοι αυτοί δεν αποτελούν καν ''έγγραφο'' με την έννοια του αρ. 13 εδ. Γ' ΠΚ διότι δεν είναι γραπτά τα οποία είναι προορισμένα να αποδείξουν «γεγονότα» τα οποία μπορούν να έχουν έννομες συνέπειες».

«Παραπέρα θεωρώ με βάση τα όσα είμαι σε θέση να γνωρίζω και με βάση την παγκοίνως γνωστή τακτική των τραπεζών, ότι ο προαναφερθείς κατάλογος δεν μπορεί τεκμηριωμένα να θεωρηθεί ως λογισμικό κάποιας τράπεζας και στη συγκεκριμένη περίπτωση της ελβετικής τράπεζας HSBC δεδομένου ότι είναι λίαν απίθανο έως αδύνατο να δεχθεί κανείς ότι κάποια τράπεζα τηρεί κατάλογο καταθετών – πελατών με βάση την εθνικότητά τους. Μου φαίνεται δηλαδή απίθανο η εν λόγω τράπεζα να τηρούσε έναν κατάλογο περίπου 2.000 ονομάτων Ελλήνων καταθετών».

«Κατά την επεξεργασία πληροφοριών - καταλόγων του είδους που προανέφερα είναι δυνατόν να γίνεται ανάμειξή τους, διασταύρωσή τους, κατακερματισμός τους με βάση διάφορα κριτήρια π.χ. ύψος ποσού, ιδιότητα προσώπου το οποίο αφορούν κ.λπ. με σκοπό την καλύτερη εκμετάλλευσή τους και δε νομίζω πως οι παραπάνω ενέργειες μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν πλαστογραφία – νόθευση – παραποίηση εγγράφου διότι υπενθυμίζω οι πληροφορίες – κατάλογοι μπορεί να είναι γραπτό αλλά δεν είναι ''έγγραφο''».

«Θεωρώ όμως υποχρέωσή μου να αναφέρω ότι με βάση τα φορολογικά στοιχεία των προαναφερθέντων προσώπων (σ.σ. συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου) από το έτος 2000 και μέχρι το έτος 2011, των οποίων έχω γνώση, θεωρώ εξαιρετικά απίθανο το ενδεχόμενο τα πρόσωπα αυτά να έχουν τελέσει αδίκημα φοροδιαφυγής και σε κάθε περίπτωση με βάση τα εισοδήματα που τα πρόσωπα αυτά δήλωσαν όλα τα έτη του προανέφερα όχι απλώς δικαιολογούνται – καλύπτονται τα ποσά που φέρονται ορισμένοι από αυτούς να έχουν καταθέσει στην ελβετική τράπεζα HSBC αλλά και υπερκαλύπτονται και δικαιολογούνται».

«Στην εκμετάλλευση, αξιοποίηση και χρησιμοποίηση των πληροφοριών του καταλόγου που ονομάστηκε "λίστα Λαγκάρτ" τα ίδια τα γεγονότα απέδειξαν ότι ως κρατική μηχανή κάναμε λάθη. Λάθη στρατηγικής, λάθη τακτικής, λάθη επιλογών και λάθη μεθοδολογίας».

«Για τα λάθη αυτά ευθύνη, όχι κατ' ανάγκη ποινική, έχουν πολλά πρόσωπα και πολλοί φορείς και βεβαίως το δικό του μερίδιο έχει και ο τέως υπουργός Οικονομικών κατά την άποψη μου όμως δεν έχει το μεγαλύτερο».

«Με τον κ. Παπακωνσταντίνου δεν έχω καμία ιδιαίτερη σχέση ούτε είχα ποτέ πέρα από τη συνεργασία μας σε καθαρά θεσμικό επίπεδο. Θεωρώ όμως ότι ως άνθρωπος και ως λειτουργός της Δικαιοσύνης είμαι υποχρεωμένος να πω ότι από όσους συνεργάστηκα σε διάφορα επίπεδα και σε διάφορους τομείς ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι ίσως το πρόσωπο που είχε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, τη μεγαλύτερη θέρμη και το μεγαλύτερο άγχος για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την αύξηση των δημοσίων εσόδων».

Ο κ. Καπερνάρος θεωρεί ότι οι ισχυρισμοί του κ. Νικολούδη γεννούν πολλά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να κληθεί να διευκρινίσει τόσο στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, όσο και στην ποινική Δικαιοσύνη


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε μπορεί να σχολιάσει - περιλαμβάνει Ανώνυμους χρήστες. Διαγράφονται μόνο χυδαία σχόλια.

Δημοφιλής αναρτήσεις της τελευταίας εβδομάδας

Άγναντα
Χωριό
Άγναντα
Ιστορία
Άγναντα
Πλατεία
Γεφύρι
Πλάκας
Πλατεία
Ξάνθης
Παλαιά
Ξάνθη 1
Παλαιά
Ξάνθη 2
Είσοδος
Καπνικής