Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Προς μετωπική σύγκρουση με τους καθηγητές βαδίζει η κυβέρνηση. Μπάχαλο με το νομοσχέδιο για το ρατσισμό



Νέες εστίες αναταραχής ανοίγουν για την κυβέρνηση την ώρα που προσπαθεί με κάθε τρόπο να κλείσει τις υπάρχουσες πριν ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς αναχωρήσει για την Κίνα την προσεχή Τετάρτη. Η ρήξη του υπουργείου Παιδείας με την ΟΛΜΕ εξελίσσεται σε μετωπική σύγκρουση με απρόβλεπτες επιπτώσεις στη διεξαγωγή των εξετάσεων, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι θα γίνουν απρόσκοπτα, έστω και αν χρειαστεί να επιστρατευτούν οι εκπαιδευτικοί.


Το μήνυμα αυτό έστειλε για ακόμη μια φορά ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αντ. Σαμαρά λίγη ώρα μετά την απόφαση της ΟΛΜΕ. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψουν παιχνίδια με τους μαθητές και τον τόπο, τόνισε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι οι εξετάσεις θα γίνουν κανονικά και στην ώρα τους. Ομως η λύση της επιστράτευσης, που απειλεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση, δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται. Η πρόταση της ΟΛΜΕ θα συζητηθεί την Τρίτη 14 Μαΐου στις ΕΛΜΕ και την Τετάρτη θα πάρουν την τελική απόφαση οι εκπρόσωποι των Ενώσεων.

Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ήδη τις τεχνικές προετοιμασίες για το ενδεχόμενο επιστράτευσης και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Π. Μπαλτάκος έχει συντάξει το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την επιστράτευση των καθηγητών. Την ημέρα όμως της κρίσιμης συνεδρίασης των εκπροσώπων των ΕΛΜΕ ο πρωθυπουργός θα αναχωρεί για την Κίνα. Πέραν αυτού του προβλήματος που μπορεί να προκαλέσει μέχρι και καθυστέρηση στην επίσημη επίσκεψη του κ. Σαμαρά στην Κίνα, το πρόβλημα με τους καθηγητές αποκτά και πολλές άλλες πολιτικές διαστάσεις. Η απόφαση της απεργίας υπερψηφίστηκε από τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, που είναι δύσκολο πλέον να κατανοήσει κανείς πώς είναι δυνατόν να εγκαλούνται για αντικοινωνική συμπεριφορά και να επιστρατευτούν και την ίδια ώρα να παραμένουν στις τάξεις της Ν.Δ. Επιπλέον η κυβέρνηση ζυγίζει τον αντίκτυπο που θα έχει η επιστράτευση στην εικόνα της, την ώρα μάλιστα που δείχνει ότι ελέγχει το παιχνίδι και εγγυάται την πολιτική σταθερότητα. 

Την ένταση στην κυβέρνηση ήρθε να κλιμακώσει η πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτη για τον ρατσισμό. Το σχέδιο που υπέβαλε ο υπουργός δεν φαίνεται να ικανοποιεί το κυβερνητικό επιτελείο. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, το σχέδιο χρήζει αλλαγών ή βελτιώσεων σε πολλά σημεία, ενώ παράλληλα καταλογίζεται στον κ. Ρουπακιώτη έλλειψη διάθεσης συνεργασίας επειδή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, δεν είχε στείλει το προσχέδιο για πρώτη συζήτηση στην κυβέρνηση και τους εταίρους. Το πιθανότερο είναι ότι μέχρι την επιστροφή του πρωθυπουργού από το εξωτερικό το σχέδιο θα μπει στο «ψυγείο». 

Μετά την επιστροφή του ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να λύσει οριστικά και το ζήτημα των οργανισμών που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν ώστε η κυβέρνηση να προχωρήσει μέσα στον μήνα στην απόλυση 2.000 υπαλλήλων, όπως έχει δεσμευτεί στην τρόικα. Ο κατάλογος αναθεωρείται συνεχώς λόγω αντιδράσεων των υπουργών που εποπτεύουν οργανισμούς και έχει φέρει τον Αντ. Μανιτάκη σε νέο κύκλο προστριβών με τους άλλους υπουργούς.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε μπορεί να σχολιάσει - περιλαμβάνει Ανώνυμους χρήστες. Διαγράφονται μόνο χυδαία σχόλια.

Δημοφιλής αναρτήσεις της τελευταίας εβδομάδας

Άγναντα
Χωριό
Άγναντα
Ιστορία
Άγναντα
Πλατεία
Γεφύρι
Πλάκας
Πλατεία
Ξάνθης
Παλαιά
Ξάνθη 1
Παλαιά
Ξάνθη 2
Είσοδος
Καπνικής