Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Οι υπνοβάτες



Οι ηγέτες της Συνόδου Κορυφής αφιέρωσαν  τη μισή τους Τετάρτη για ένα θρεπτικότατο γεύμα  εργασίας

Κάποιος να φωνάξει το ασθενοφόρο, γρήγορα. Στην Ευρωζώνη, που ζητά απεγνωσμένα κάτι που θα της δώσει ώθηση, το «δεν υπάρχουν νέα» σημαίνει κακά νέα. 
Η οικονομία της ευρωζώνης έχει μόλις υποστεί έξι συνεχόμενα τρίμηνα μείωσης του ΑΕΠ.
Η ασθένεια εξαπλώνεται στις χώρες του πυρήνα συμπεριλαμβάνοντας πια τη Φιλανδία και την Ολλανδία, αφού και οι δύο είχαν ύφεση στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Οι λιανικές πωλήσεις πέφτουν. Η ανεργία καταγράφεται σε ύψος ρεκόρ, που ξεπερνά το 12% – με πάνω από τον ένα στους τέσσερις Ισπανούς να μην έχει δουλειά .  Παρά τις άγριες περικοπές των δαπανών, τα ελλείμματα των κρατών παραμένουν και μεγαλώνουν. Το άθροισμα του χρέους κρατών, νοικοκυριών και εταιρειών παραμένει υπερβολικό. Οι τράπεζες είναι υποκεφαλαιοποιημένες και οι διεθνείς δανειστές ανησυχούν για τις μη ακόμα παραδεκτές απώλειές τους. Αν και τα επίσημα επιτόκια δανεισμού έχουν πέσει, εντούτοις οι εταιρείες στη νότια Ευρώπη υποφέρουν από μία άγρια πιστωτική σύνθλιψη. Όλα αυτά δημιουργούν οικονομική δυσπραγία για το σήμερα και κατανάλωση των προοπτικών για ανάπτυξη του αύριο. Η ευρωζώνη μπορεί να μην βρίσκεται μπροστά στην κατάρρευση, όμως η ηρεμία των Βρυξελλών δεν είναι σημάδι ανάρρωσης, όσο είναι σημάδι αποσύνθεσης.

Δυστυχώς, όμως, η ιδέα ότι τα προβλήματα του ευρώ ανήκουν πλέον στο χθες είναι μόνο ένα επικίνδυνο επινόημα εφησυχασμού και πολλοί  είναι πρόθυμοι  να πιστέψουν τη μυθική διάσταση του ευρώ.  Οι Ευρωπαίοι ηγέτες  ζουν το παραμύθι της αυτό επιβεβαίωσης και δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι υπνοβατούν μέσα σε έναν οικονομικό ερειπιώνα.



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε μπορεί να σχολιάσει - περιλαμβάνει Ανώνυμους χρήστες. Διαγράφονται μόνο χυδαία σχόλια.

Δημοφιλής αναρτήσεις της τελευταίας εβδομάδας

Άγναντα
Χωριό
Άγναντα
Ιστορία
Άγναντα
Πλατεία
Γεφύρι
Πλάκας
Πλατεία
Ξάνθης
Παλαιά
Ξάνθη 1
Παλαιά
Ξάνθη 2
Είσοδος
Καπνικής