Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Η μεσογειακή λογική δεν μπορεί να χωρέσει σε Γερμανικές μπότες….



Οι νέοι Έλληνες από την πανάρχαια ιστορία τους έμαθαν μόνο τις επικεφαλίδες. Μετά χτύπαγε διάλειμμα. Αν γνωρίζαμε την ιστορία μας και αντιλαμβανόμαστε το πόσο πλούτο έχει το σπίτι μας δεν θα χρειαζόταν να αντιγράφουμε κανέναν δεξιό, αριστερό, φασίστα, κομουνιστή ή οτιδήποτε άλλο. Η Ελλάδα είχε δικούς της θησαυρούς γνώσης. Δικά της συστήματα στο πως να κυβερνάται μια πολιτεία αν ήθελε να λέγεται δημοκρατία.
Και στη τυραννία είχαμε μοντέλα, και για την ολιγαρχία, και για τις φιλοδοξίες ιμπεριαλιστικού τύπου, και για οτιδήποτε κατεβάσει η κούτρα είχαμε τα μοντέλα έτοιμα στο συρτάρι. Ήταν ανάγκη να ζητιανεύουμε συνέχεια τι κυκλοφορεί στη παγκόσμια αγορά και να το λιγουρευόμαστε λες κι ανακαλύπταμε κάθε φορά το τροχό;
Και ποιος είναι αυτός που κατάλαβε ποτέ το νόημα ενός βιβλίου αν περιορίστηκε μόνο στη πρώτη σελίδα που αναφέρει τα περιεχόμενα; Δυστυχώς οι άνθρωποι, στη πλειοψηφία τους, σε παγκόσμιο επίπεδο, σε όλες τις ιδεολογίες τους, θρησκείες τους, στα ινδάλματά τους και τους σοφούς τους, στους θεούς τους και τους δαίμονες, περιορίστηκαν πάντα στην ανάγνωση των επικεφαλίδων και άφηνα μόνιμα κάποιον άλλον να διαβάζει το υπόλοιπο στη θέση τους....
Και να το αποτέλεσμα.
Ξυπνάτε. Δεν έχει κανένας πρόβλημα με τον ελληναρά, το λαμόγιο, τον μαζί τα έφαγαν, τον πελάτη των βουλευτικών αρχηγείων, τον απατεωνίσκο, το ραγιά, εκείνον που έχει ανάγει σε ιδεολογία τη κοιλιά του, το πουλί του και το χρήμα. Δεν έχει κανένας τους πρόβλημα  με τον έλληναρά που μιζάρεται χωρίς καμιά ενοχή, τον ελληναρά που προσπερνάει στις ουρές, που φέρεται σαν κάφρος στους γύρω του, που έχει μηδέν πνευματικό επίπεδο και μηδέν επιθυμία να βγάλει έξω το μυαλό του από το κουβά με τις μπύρες. Αυτόν τον ελληναρά τον θέλουν να υπάρχει, να τον καλοπιάνουν, να τον προωθούν να γίνει ο καλύτερος καταναλωτής, το καλύτερο πειραματόζωο, τον θέλουν για να κάνουν τις λαμογιές μαζί του και μετά να του τραβάνε το χαλί και να τον εξευτελίζουν. Κι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να τονίζουν πως είναι «έλληνας» να το δείχνουν και να υπονοούν πως αυτό είναι ο Έλληνας πλέον.
Με τους άλλους έχουν πρόβλημα. Τους εναπομείναντες. Εκείνους που έχουν καταλάβει ή εκείνους που έχουν φτάσει σε πολύ καλό σημείο ώστε να καταλάβουν στο άμεσο μέλλον. Έχουν πρόβλημα με το μοντέλο του Έλληνα που μπορεί να γεννηθεί από κάπου πάλι και να συνθλίψει τον ελληναρά καταναλωτή των προϊόντων τους. Όλο το στρίμωγμα δεν θα γίνει για να διορθωθούν τα βλήματα, αλλά για να μην μπορέσουν να πάρουν ανάσα οι ελεύθεροι Έλληνες, οι φέροντες ακόμα μέσα τους τη μυρουδιά της θάλασσας και του ήλιου...Γιατί αυτοί οι Έλληνες μπορεί άλλη μια φορά να χαλάσουν τη «διεθνή πιάτσα».
Και πιστέψτε με αυτοί είναι τρανοί κατασκευαστές πλυντηρίων, λέτε να μην ξέρουν πόσο ανώτερο ήταν το λουλάκι από τα σύγχρονα καθαριστικά τους;
Το «εθνικό συμπέρασμα» από όλη αυτή τη πολυλογία είναι απλό. Είναι λογικό ότι πάνω μας βαραίνει η Βαβέλ της ιστορίας. Μέσα στους αιώνες έχουμε λατρέψει και δημοκράτες και τυράννους. Έχουμε ακολουθήσει ήρωες κι εφιάλτες. Έχουμε πιστέψει σε πολλούς θεούς και σε έναν. Έχουμε επιβιώσει είτε πολεμώντας σαν ήρωες είτε υπακούοντας σαν πονηροί ραγιάδες. Η αριστερά στην Ελλάδα έχει σπάσει σε ένα σωρό κομμάτια. Το ίδιο και η δεξιά. Και το κέντρο. Και όλες οι μικρότερες ομάδες. Ήρθαν κι έφυγαν βασιλιάδες, Ήρθαν κι έφυγαν στρατηγοί κι επαναστάτες. Μεγάλοι κατακτητές και τιποτένιοι ηγετίσκοι. Πόλεμοι που μας δόξασαν και πολιτικές που μας ντρόπιασαν. Χωριστήκαμε σε κάθε είδους στρατόπεδα, ίσως κατά βάθος χωρίς ποτέ να πάρουμε στα σοβαρά κανένα από αυτά.
Κάθε σπίτι κι ένας πρόεδρος, κάθε παρέα και δέκα απόψεις. Δεν θα μπορούσε ποτέ ένας Έλληνας αριστερός να είναι μια ομοφωνία. Δεν θα μπορούσε ποτέ ένας Έλληνας δεξιός να είναι μια ομοφωνία. Ούτε καν ένας θρησκευόμενος. Ούτε καν ένας ποδοσφαιρόφιλος. Σ΄αυτό το πανάρχαιο τόπο υπάρχουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Ότι έχει επινοήσει το ανθρώπινο μυαλό εδώ γίνονται πράξη. Κι όσοι κάτοικοι υπάρχουν σ΄αυτό το τόπο τόσες είναι κι «οι γνώμες» τους. Όσο και να μας περιορίσουν σε μπότες, να μας δέσουν τα χέρια, να μας ψεκάσουν και να μας κολλήσουν μια τηλεόραση στη μούρη, όσο και να μας βομβαρδίσουν με απειλές θεών ή δαιμόνων, παντοδύναμων ηγετών ή απειλητικών προδοτών, ο Έλληνας είναι ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΜΑΖΙ.
Αυτή είναι η ιδιαιτερότητα που πρέπει όλοι μαζί να συγκεντρωθούμε και να κάνουμε μια ανατροπή της προκοπής και παραφράζοντας τη γνωστή διαφήμιση αν έλεγα όποιος είναι Έλληνας να σηκωθεί επάνω θα σηκωνόντουσαν όλοι, κι αν έλεγα όποιος έχει κάνει τη βρωμιά του πάλι όλοι θα σηκωνόντουσαν, κι αν έλεγα όποιος μπορεί να γίνει Πρωθυπουργός πάλι όλοι θα σηκωνόντουσαν, κι αν έλεγα κι όποιος θέλει να πάμε για μπύρες όλοι παρόντες θα ήταν.
Πρέπει να αλλάξουμε πολλά, πρέπει να βρούμε τρόπους να σταθούμε πάνω στα πόδια μας. Πρώτα όμως πρέπει να ξεβρομίσει ο τόπος από ότι μας έχει κάτσει στο σβέρκο, για να μπορέσουμε αν θέλουμε μετά να βγάλουμε τα μάτια μας. Πάντα βγάζουμε τα μάτια μας μετά, αλλά πριν αδειάζουμε το σπίτι μας από τους επισκέπτες. Κι όταν κλείνουμε τις πόρτες μαλλιοτραβιόμαστε.
Αλλά πριν, πετάμε έξω με τις κλωτσιές τους ανεπιθύμητους. Πάντα.



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε μπορεί να σχολιάσει - περιλαμβάνει Ανώνυμους χρήστες. Διαγράφονται μόνο χυδαία σχόλια.

Δημοφιλής αναρτήσεις της τελευταίας εβδομάδας

Άγναντα
Χωριό
Άγναντα
Ιστορία
Άγναντα
Πλατεία
Γεφύρι
Πλάκας
Πλατεία
Ξάνθης
Παλαιά
Ξάνθη 1
Παλαιά
Ξάνθη 2
Είσοδος
Καπνικής