Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Κατάσχονται μισθοί - συντάξεις αφού βαφτιστούν... καταθέσεις



Σε κατάσχεση, 24 ώρες μετά την κατάθεση μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, μέχρι και του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης που η πληρωμή του ξεκινάει τις επόμενες ημέρες, προχωρούν οι τράπεζες, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν το νόμο που ορίζει το ακατάσχετο για τους οφειλέτες του Δημοσίου.

Το Δημόσιο, που προσπαθεί να βάλει βαθιά το χέρι στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών του, αντί να προχωρήσει στην έκδοση διάταξης νόμου,
θέτοντας συγκεκριμένους κανόνες, παίζει την κολοκυθιά με τις τράπεζες για το ποιος έχει την ευθύνη να ελέγχει αν ο λογαριασμός...

είναι μισθοδοσίας ή το ποσό αφορά επιδόματα που δεν μπορούν να κατασχεθούν.

Ανεξέλεγκτες τράπεζες

Η διαιώνιση όμως αυτής της «παρεξήγησης» έχει αφήσει ανεξέλεγκτες τις τράπεζες να ορίζουν από μόνες τους ποια ποσά θεωρούνται καταθέσεις και ποια όχι. Συγκεκριμένα, αν και οι τράπεζες οφείλουν να ελέγχουν από πού προέρχονται τα ποσά που υπάρχουν στον τραπεζικό λογαριασμό πριν προχωρήσουν σε κατασχέσεις που τους έχει ζητήσει η εφορία, ακολουθούν διαφορετική πρακτική.

Θεωρούν δηλαδή ότι αν περάσουν 24 ώρες από την κατάθεση του μισθού, της σύνταξης ή του επιδόματος και δεν εκταμιευθεί, το συγκεκριμένο πόσο θεωρείται απλή τραπεζική κατάθεση και ως εκ τούτου παύει να προστατεύεται από το ακατάσχετο.

Ακολουθώντας τη συγκεκριμένη πρακτική οι εφορίες αλλά και οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς που προστατεύονται από το ακατάσχετο, ακόμα και για οφειλές που φτάνουν το 1 ή τα 2ευρώ.

Η ενεργοποίηση, ωστόσο, της διαδικασίας κατασχέσεων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς, με στόχο το Δημόσιο να αυξήσει τα έσοδά του και να ανακόψει την ανοδική πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών ιδιωτών προς το Δημόσιο, προκάλεσε τις τελευταίες μέρες ιδιαίτερο ντόρο.

Πιέσεις στους εφόρους

Οι εφορίες, που μέχρι πρότινος απέφευγαν να εκδώσουν τέτοιου είδους εντολές, έχουν λάβει ήδη σαφείς οδηγίες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να «τρέξουν» αυτές τις υποθέσεις. Οι έφοροι, σύμφωνα με πληροφορίες, δέχονται ασφυκτικές πιέσεις να σταματήσουν την αυξητική πορεία των νέων ληξιπρόθεσμων, που το πρώτο οκτάμηνο έχουν φτάσει ήδη στα 5,3 δισ. ευρώ.

Αποτέλεσμα είναι οι έφοροι να δώσουν με τη σειρά τους εντολές στα δικαστικά τμήματα να πιέσουν τους οφειλέτες να πληρώσουν ακόμα και με μικρά ποσά έναντι του συνολικού χρέους τους, για να μη βρεθούν αντιμέτωποι με την κατάσχεση ποσών που έχουν στους λογαριασμούς τους.

 Οι φορολογούμενοι, όμως, πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να κατασχεθούν μισθοί και συντάξεις αν δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ. Ενώ απαγορεύεται να κατασχεθούν τα επιδόματα ανεργίας και τα πάσης φύσεως βοηθήματα, όποιο κι αν είναι το ύψος τους. Σε αντίθετη περίπτωση οι καταθέτες πρέπει αρχικά να απευθυνθούν στις τράπεζες με το εκκαθαριστικό του μισθού, της σύνταξης ή του επιδόματος ώστε να αποδείξουν ότι τα χρήματα κατασχέθηκαν παράνομα και να απαιτήσουν επιστροφή των χρημάτων τους.

Ωστόσο, ο νόμος προβλέπει ότι αν ο μισθός ή η σύνταξη υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, τότε επιτρέπεται η κατάσχεση του 25% από το επιπλέον ποσό, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό που απομένει δεν είναι μικρότερο από 1.000 ευρώ. Αρα η επόμενη λύση είναι οι φορολογούμενοι που έχουν χρέη προς το Δημόσιο, να μην αφήνουν στους λογαριασμούς μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, ώστε να προστατευθούν από τις τυφλές κατασχέσεις.



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε μπορεί να σχολιάσει - περιλαμβάνει Ανώνυμους χρήστες. Διαγράφονται μόνο χυδαία σχόλια.

Δημοφιλής αναρτήσεις της τελευταίας εβδομάδας

Άγναντα
Χωριό
Άγναντα
Ιστορία
Άγναντα
Πλατεία
Γεφύρι
Πλάκας
Πλατεία
Ξάνθης
Παλαιά
Ξάνθη 1
Παλαιά
Ξάνθη 2
Είσοδος
Καπνικής