Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Βία είναι... Θα περάσει;

Ώρες ώρες νομίζω ότι ζω ένα κακό όνειρο και όπου να 'ναι θα επιστρέψω στην πραγματικότητα... Γιατί; Γιατί δεν την αντέχω την αληθινή πραγματικότητα... Μου πέφτει πολύ βαριά!
Τόση ΒΙΑ!!! ΒΙΑ ΠΑΝΤΟΥ! Και τόσο αυτονόητη...
''Ε και; τίποτα αλήτες θα 'ταν ... ή πρεζόνια... ή άπλυτοι... ή φασίστες... ή τεμπέληδες... ή κλέφτες... ή..


Άνθρωποι; Δεν υπάρχει πια σαν έννοια;;; Υπήρξε ποτέ μετά από την δημοκρατική Αθήνα πριν 2000 χρόνια;;;
Άνθρωποι!!! Με Αξιοπρέπεια! Με δικαίωμα στην ζωή!Υπέρτατο δικαίωμα που κανείς δεν δικαιούται να το στερήσει! Ούτε καν ο μονοπωλητής της νόμιμης βίας, το Κράτος!
Μιλάνε όλοι ώρες ολόκληρες για νόμους και συντάγματα και δίκαιο και αναθεωρήσεις και δημοκρατία ...  Κουβέντα να γίνεται! Τι νόημα έχουν όλα αυτά αν δεν μπορώ να κατοχυρώσω το θεμελιώδες δικαίωμα μου!!!
Να ΖΗΣΩ!!!
Μου εγγυάσαι ότι πηγαίνοντας να διαμαρτυρηθώ δεν θα μου ανοίξει το κεφάλι στα δύο από τον υπάλληλο του ''κράτους'';;;
Ότι βγαίνοντας για καφέ δεν θα φάω μια σφαίρα στα Εξάρχεια;
Ότι δεν θα πεθάνω από δηλητηρίαση στον ύπνο μου γιατί κάποιος (μάντεψε ποιος!) μου πήρε και το τελευταίο ευρώ και ανάβω μαγκάλι για να ζεσταθώ ;;;
Καθημερινά με 1000+ 1 τρόπους κινδυνεύει η ζωή μας από το τέρας που βάλαμε να μας προστατεύει από ...τους εαυτούς μας!
Και κάποιοι συζητάνε ακόμα! Ναι μεν...αλλά... και αλλού είναι χειρότερα ...
''Αλλού σε σκοτώνουν on camera στη φυλακή!'' Μου είπε κάποιος.
Ναι! Αλλού κάνουν και δημόσιες εκτελέσεις με το ''νόμο''!!!
ΚΑΙ; Είπα εγώ ότι αλλού οι λαοί είναι εξυπνότεροι;
Αλλά φυσικά και δεν είναι τυχαία όλα αυτά που μας συμβαίνουν και ούτε είναι φαινόμενο των καιρών που ''θα περάσει''.
Γράφει ο Max Weber (1964-1920) Politics as a Vocation (1919):

''Στο παρελθόν, όλοι οι διάφοροι θεσμοί -ξεκινώντας από τις φυλές- έχουν γνωρίσει την χρήση βίας ως απολύτως φυσική. Σήμερα ωστόσο πρέπει να πούμε ότι το κράτος είναι μια ανθρώπινη κοινότητα (η οποία ασκεί επιτυχώς) το μονοπώλιο της νόμιμης χρήσης βίας μέσα σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Παρατηρήστε ότι η ''περιοχή'' δεν αποτελεί χαρακτηριστικό του κράτους. Πιο συγκεκριμένα την σημερινή εποχή, το δικαίωμα της χρήσης σωματικής βίας απονέμεται σε άλλους θεσμούς ή σε μεμονωμένα άτομα μόνο στον βαθμό που το κράτος το επιτρέπει. Το κράτος θεωρείται η μοναδική πηγή του δικαιώματος της χρήσης βίας. Κατά συνέπεια, η ''πολιτική'' για εμάς σημαίνει να επιδιώκει κανείς να συμμετάσχει στην εξουσία ή να επιδιώκει να επηρεάζει την κατανομή της εξουσίας, είτε μεταξύ των κρατών, είτε μεταξύ των ομάδων εντός ενός κράτους.''
(Εξώφυλλο του βιβλίου ''Leviathan'' (1651) του Thomas Hobbes: Το κράτος είναι ένα ''τέρας'' που οι άνθρωποι τοποθετούν πάνω από αυτούς για να τους παρέχει προστασία από τους εαυτούς τους και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν από τους συνανθρώπους τους μέσα σε μια κοινωνία, με αντάλλαγμα την παραίτησή τους από την ελευθερία τους. Και όλα αυτά γίνονται καλώς σύμφωνα με τον συγγραφέα γιατί έξω από την κοινωνία (δηλαδή στην φυσική του κατάσταση) ''o ανθρώπινος βίος είναι μοναχικός, ενδεής, βρομερός, κτηνώδης και βραχύς''. )
Αυτά με αφορμή τον κόσμο γύρο μου...  Για να να σταματήσουμε να πέφτουμε από τα σύννεφα και να στραφούμε επιτέλους σε ριζοσπαστικές λύσεις.
Γιατί όταν σε πατάνε και κάνεις απλά υπομονή κάποια στιγμή θα σε συντρίψουν. Το μόνο που μπορείς να κάνεις, όχι γιατί θέλεις αλλά γιατί δεν έχεις άλλη επιλογή, είναι να αντισταθείς.
Γιατί οι λαοί επιβίωσαν κάτω από χειρότερες συνθήκες, όχι με την υπομονή αλλά με διαρκείς αγώνες και αντίσταση.



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε μπορεί να σχολιάσει - περιλαμβάνει Ανώνυμους χρήστες. Διαγράφονται μόνο χυδαία σχόλια.

Δημοφιλής αναρτήσεις της τελευταίας εβδομάδας

Άγναντα
Χωριό
Άγναντα
Ιστορία
Άγναντα
Πλατεία
Γεφύρι
Πλάκας
Πλατεία
Ξάνθης
Παλαιά
Ξάνθη 1
Παλαιά
Ξάνθη 2
Είσοδος
Καπνικής