Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Μια ρηξικέλευθη φορολογική πρόταση

Σήμερα το ιστολόγιο πρωτοπορεί, δίνοντας δείγμα πραγματικής κοινωνικής ευθύνης. Όπως είναι γνωστό, τούτη η γωνιά δεν περιορίζεται σε στείρα λαϊκίστικα τσιτάτα αλλά αναλύει τα ζητήματα σε βάθος και προτείνει διεξόδους. Το ίδιο κάνει και σήμερα.
Έτσι, λοιπόν, αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη όπως μέσα στο 2014 η χώρα αφ' ενός μεν συνεχίσει με αμείωτο ρυθμό την απαγκίστρωσή της από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και την υλοποίηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων αφ' ετέρου δε καταγράψει σοβαρό πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο θα "ρουμπώσει" όσους εξακολουθούν να μιλούν απαξιωτικά για τους Έλληνες,
προτείνουμε ένα πρωτοποριακό πακέτο φόρων και τελών, ένα πακέτο που θα αμβλύνει τις κοινωνικές αντιθέσεις και θα λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης. Στο πακέτο αυτό θα περιέχονται:...
Α. Τέλη κίνησης πεζών (σε αντίστιξη προς τα υφιστάμενα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων)
Με τον τρόπο αυτό αποκαθίσταται η αδικία να επιβαρύνονται μόνο τα κινούμενα οχήματα ενώ οι πεζοί δεν πληρώνουν δεκάρα. Με τα εισπραττόμενα τέλη θα κατασκευάζονται νέα και θα επισκευάζονται παλιά πεζοδρόμια, πάρκα, πλατείες και λοιποί χώροι στους οποίους κινούνται οι πεζοί. Τα τέλη θα είναι κυμαινόμενα, ανάλογα με την δυνατότητα κάθε πολίτη (π.χ. όσοι δεν έχουν αυτοκίνητο θα πληρώνουν παραπάνω, αφού γλιτώνουν τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων) ή την συχνότητα με την οποία κινείται (π.χ. οι καρδιοπαθείς θα πληρώνουν παραπάνω μιας και περπατάνε και άσκοπα και περισσότερο, οι φοιτητές θα πληρώνουν λιγώτερο γιατί συνήθως βαριούνται να πάρουν τα πόδια τους και μετακινούνται κυρίως με μηχανάκια κλπ). Η μεσοσταθμική επιβάρυνση για κάθε πεζό θα κυμαίνεται περί τα 10 ευρώ μηνιαίως. Από τα τέλη δεν θα απαλλάσσονται όσοι χρησιμοποιούν μαγκούρα, γκλίτσα ή δεκανίκια ενώ θα απαλλάσσονται όσοι μετακινούνται αποκλειστικά με αναπηρικό αμαξίδιο, αφού είναι γνωστό ότι η κυκλοφορία τέτοιων αμαξιδίων μέσα στις πόλεις είναι παντελώς αδύνατη.
Β. Ειδικός φόρος υγείας (σε αντίστιξη προς τους ειδικούς φόρους καπνού και αλκοόλ)
Με αυτόν τον ειδικό φόρο αποκαθίσταται μια εξαιρετική αδικία εις βάρος των καπνιστών και των μπεκρήδων. Ο νομοθέτης έχει επιβάλλει -και σωστά- τους ειδικούς φόρους καπνού και αλκοόλ εις βάρος όσων καπνίζουν και όσων πίνουν, επειδή αυτοί αρρωσταίνουν συχνότερα και επιβαρύνουν το δημόσιο με την περίθαλψή τους. Όμως, εξ ίσου μεγάλη -ίσως δε και πολύ μεγαλύτερη- φύρα για τα δημόσια ταμεία αποτελούν και όσοι ούτε καπνίζουν ούτε πίνουν, μιας και ζούνε περισσότερο και εισπράττουν πολύ περισσότερες συντάξεις από πότες και καπνιστές. Ο ειδικός φόρος υγείας θα βεβαιώνεται μια φορά τον χρόνο (κατά την εκκαθάριση της ετήσιας φορολογικής δήλωσης) και θα βαρύνει όλους όσους δεν νοσηλεύθηκαν σε νοσοκομείο κατά την προηγούμενη χρονιά για ένα τουλάχιστον τριήμερο.
Παρατήρηση:  Μπορεί οι πολίτες να παίρνουν απαλλαγή πληρωμής τελών κίνησης πεζών,  μόνο αν εντός του Δεκεμβρίου εκάστου έτους παραδίδουν τα παπούτσια που χρησιμοποιούν για την έξοδό τους από το σπίτι τους…  Το πού θα παραδίδονται θα καθορισθεί με υπουργική απόφαση.!!!

Υσατερόγραφο: Την τελευταία -κυριολεκτικά- στιγμή απέσυρα την πρότασή μου για επιβολή "ειδικού τέλους μ@λακίας". Παρ' ότι απ' αυτό το ειδικό τέλος περίμενα υψηλή εισπρακτικότητα (κυρίως από τους έλληνες ψηφοφόρους), δεν νομίζω ότι θα βρισκόταν η απαραίτητη πλειοψηφία που θα το ψήφιζε στην βουλή, μιας και θα επιβάρυνε ιδιαίτερα τους -θέσει ή δυνάμει- κυβερνητικούς βουλευτές.



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε μπορεί να σχολιάσει - περιλαμβάνει Ανώνυμους χρήστες. Διαγράφονται μόνο χυδαία σχόλια.

Δημοφιλής αναρτήσεις της τελευταίας εβδομάδας

Άγναντα
Χωριό
Άγναντα
Ιστορία
Άγναντα
Πλατεία
Γεφύρι
Πλάκας
Πλατεία
Ξάνθης
Παλαιά
Ξάνθη 1
Παλαιά
Ξάνθη 2
Είσοδος
Καπνικής