Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Σενάρια κουρέματος και νέου δανείου

Σενάρια αλλά και δηλώσεις για μια νέα χρηματοδότηση στην Ελλάδα, κούρεμα του χρέους και μείωση των επιτοκίων των δανείων της άρχισαν και πάλι να κυκλοφορούν στη Γερμανία. Χθες ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μαρσέλ Φράτσερ τάχθηκε υπέρ ενός συνδυασμού λύσεων με νέο «κούρεμα» χρέους, μείωση των επιτοκίων των ελληνικών δανείων και τρίτο πακέτο βοήθειας με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις.
«Χρειαζόμαστε ένα συνδυασμό, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματά της», δήλωσε ο κ. Φράτσερ σε συνέντευξή του προς τη Zeitung και καθησυχάζοντας τους Γερμανούς, υποστήριξε πως είναι αδικαιολόγητοι οι φόβοι ότι μ' αυτές τις λύσεις θα μπορούσαν να χαθούν χρήματα Γερμανών φορολογουμένων. Οπως είπε, το τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα θα αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ενωση να μπορεί να συνεχίσει να ελέγχει τα βήματα προόδου της Ελλάδας και να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει κάποιο κόστος για τη Γερμανία. «Ενα τρίτο πρόγραμμα δεν σημαίνει "δίνουμε λεφτά και κάντε τα ό,τι θέλετε". Χρήματα θα δοθούν μόνον εάν η Ελλάδα υλοποιήσει και άλλες μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε.
Για το ίδιο θέμα η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» υποστηρίζει ότι σε πεντασέλιδο κείμενο «σεναρίων» για την Ελλάδα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρονται ως ενδεχόμενα η πρόσθετη χρηματοδότηση ή το «κούρεμα». Η εφημερίδα αναφέρει σε χθεσινό της δημοσίευμα ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απαντώντας σε αίτημα της Linke σχετικά με την Ελλάδα διά του γενικού γραμματέα του Στέφεν Κάμπετερ, «επιβεβαίωσε πρώτη φορά την ύπαρξη αυτού του εγγράφου, που εξετάζει τα σενάρια επιπλέον χρηματοδότησης ή κουρέματος». Ο Κάμπετερ, γράφει η «Handelsblatt», τόνισε ότι «η εσωτερική διαδικασία στην κυβέρνηση για λήψη αποφάσεων είναι ακόμη σε εξέλιξη».
Πάντως η αναπληρώτρια αρχηγός της Κ.Ο. του αντιπολιτευόμενου Linke, Ζάρα Βάγκενκνεχτ, είπε ότι «ο Σόιμπλε προφανώς ακόμη εξετάζει το ενδεχόμενο κουρέματος για την Ελλάδα» και επισήμανε πως κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε τον γερμανικό προϋπολογισμό. «Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει», επανέλαβε η βουλευτής της Linke, λέγοντας πως «χωρίς φόρο περιουσίας στους Ελληνες ολιγάρχες, δεν γίνεται τίποτε». Επίσης κατηγόρησε τη γερμανική κυβέρνηση ότι «θέλει ξανά να συνεχίσει τα ψέματα στη δημοσιότητα τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι, προφανώς μέχρι και μετά τις ευρωεκλογές».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, δήλωσε ότι «κατορθώσαμε να αναστρέψουμε την πορεία της ελληνικής οικονομίας» και πρόσθεσε ότι «τώρα μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία». Είπε ακόμα ότι βελτιώνεται συνολικά η πορεία της ελληνικής οικονομίας, τόσο στον τομέα των δημοσιονομικών όσο και στην πραγματική οικονομία και το χρηματοδοτικό κενό. Σύμφωνα με τον υπουργό, «όλα βρίσκονται στο σωστό δρόμο» και η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που έχουν απομείνει και τις οποίες έχει αναλάβει.



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε μπορεί να σχολιάσει - περιλαμβάνει Ανώνυμους χρήστες. Διαγράφονται μόνο χυδαία σχόλια.

Δημοφιλής αναρτήσεις της τελευταίας εβδομάδας

Άγναντα
Χωριό
Άγναντα
Ιστορία
Άγναντα
Πλατεία
Γεφύρι
Πλάκας
Πλατεία
Ξάνθης
Παλαιά
Ξάνθη 1
Παλαιά
Ξάνθη 2
Είσοδος
Καπνικής