Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Συνδιαλλαγή κατηγορουμένου και εισαγγελέα


Η διάταξη που εγείρει σοβαρές διαφωνίες είναι αυτή που προβλέπει την κατάργηση των Πενταμελών 
Εφετείων Κακουργημάτων, τα οποία σήμερα δικάζουν σε δεύτερο βαθμό τα περισσότερα κακουργήματα
Ριζικές αλλαγές στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης, με την εισαγωγή μηχανισμών που παρακάμπτουν τα ποινικά δικαστήρια, εισηγείται η νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης που έχει συγκροτηθεί για τον εκσυγχρονισμό του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Ο θεσμός της ποινικής συνδιαλλαγής κατηγορούμενου-εισαγγγελέα (plea bargaining) είναι από τις πιο πρωτοποριακές διατάξεις που περιλαμβάνονται στο πακέτο των νομοθετικών μέτρων, με κύριο στόχο την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.
Κεντρικό πρόσωπο στη νέα διαδικασία θα είναι ο εισαγγελέας-διαπραγματευτής, ο οποίος, κατά τα πρότυπα των ευρωπαϊκών χωρών (Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία), θα μπορεί να συνδιαλέγεται με τον κατηγορούμενο, εφόσον βέβαια έχει ομολογήσει, και να συμφωνεί το ύψος της ποινής, χωρίς η υπόθεση να οδηγείται στο ακροατήριο. Σε αυτή την περίπτωση θα επιβάλλεται ποινή που θα είναι πολύ πιο επιεικής από εκείνη που ενδεχομένως θα επέβαλε το δικαστήριο, ενώ και η έκτισή της θα έχει ευνοϊκότερους όρους ως προς την αποφυλάκιση.
Η ρύθμιση που αφορά τα πλημμελήματα και τα κακουργήματα για τα οποία προβλέπονται ποινές... 
μέχρι 10 χρόνια κάθειρξη, δίνει τη δυνατότητα της συνδιαλλαγής σε όλα τα στάδια της ποινικής διαδικασίας (δίωξη, ανάκριση, ακόμη και όταν η υπόθεση έχει εισαχθεί στο ακροατήριο). Σύμφωνα με τις διατάξεις, η ποινή που θα συμφωνείται μεταξύ εισαγγελέα-κατηγορούμενου πρέπει να μην είναι μεγαλύτερη από τα 3/5 της ανώτερης ποινής που προβλέπεται στα κακουργήματα και από το μισό της προβλεπόμενης ποινής για τα πλημμελήματα. Στην επιμέτρηση της συμφωνίας μπορούν να υπολογίζονται ακόμη και τα ελαφρυντικά με βάση την προσωπικότητα του κατηγορούμενου.

Εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του νέου θεσμού τα αδικήματα που τιμωρούνται με βάση το νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου.
Οταν συμφωνήσει ο εισαγγελέας και ο κατηγορούμενος συντάσσεται πρακτικό συνδιαλλαγής και η υπόθεση κλείνει.
Πάντως η διάταξη που εγείρει σοβαρές διαφωνίες είναι αυτή που προβλέπει την κατάργηση των Πενταμελών Εφετείων Κακουργημάτων, τα οποία σήμερα δικάζουν σε δεύτερο βαθμό τα περισσότερα κακουργήματα. Με τις κυοφορούμενες ρυθμίσεις θα δικάζονται πλέον από τα Μονομελή Εφετεία Κακουργημάτων, με εξαίρεση ορισμένη κατηγορία αδικημάτων.
Παράλληλα, όλα τα πλημμελήματα θα δικάζονται σε πρώτο βαθμό από τα Μονομελή Πλημμελειοδικεία, ενώ μόνον σε δεύτερο βαθμό θα παραπέμπονται στα Τριμελή Πλημμελειοδικεία.  



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε μπορεί να σχολιάσει - περιλαμβάνει Ανώνυμους χρήστες. Διαγράφονται μόνο χυδαία σχόλια.

Δημοφιλής αναρτήσεις της τελευταίας εβδομάδας

Άγναντα
Χωριό
Άγναντα
Ιστορία
Άγναντα
Πλατεία
Γεφύρι
Πλάκας
Πλατεία
Ξάνθης
Παλαιά
Ξάνθη 1
Παλαιά
Ξάνθη 2
Είσοδος
Καπνικής