Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Κράτος και βία στη Μαλακάσα

«Το κράτος είναι οι εταιρείες» δηλώνει η δημοτική σύμβουλος Ωρωπού Ιωάννα Στεργίου.  Αυτό το κράτος, των εθνικών εργολάβων, μετά τη συμβολική πυρπόληση του κουβούκλιου των διοδίων στη Μαλακάσα, συνέλαβε και οδήγησε στον εισαγγελέα εννέα άτομα.  «Βία είναι η καθημερινή καταλήστευση του κόσμου από τα διόδια της απάτης…» τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Κατοίκων Βορειοανατολικής Αττικής.
Η  συμβολική βία και η πολιτική ανυπακοή έναντι νόμων που παραβιάζουν κατάφωρα το Σύνταγμα επιβάλλεται από το ίδιο το Σύνταγμα, όπως διευκρίνιζε προ ολίγων μηνών... 

Ο  Συνταγματολόγος Γ. Κατρούγκαλος  στην τηλεοπτική εκπομπή «Ανατροπή» επισύροντας την μήνιν αλλά και την αμηχανία των νομιμοφρόνων συνομιλητών του.   
«Κράτος, ποιο κράτος;» αναρωτήθηκε κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης η δημοτική σύμβουλος Ωρωπού Ιωάννα Στεργίου.  «Το κράτος  είναι οι εταιρείες»  πρόσθεσε.
Και επειδή το κράτος είναι οι εθνικοί μας εργολάβοι μετά τη συμβολική πυρπόληση του κουβούκλιου της κοινοπραξίας Νέα Οδός εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος Γιάννης Οικονομάκης, δύο αντιδήμαρχοι και άλλα έξι άτομα συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Οι εθνικοί μας εργολάβοι λοιπόν θα εισπράξουν,όπως σημείωνε το UNFOLLOW, «περισσότερα χρήματα από τα διόδια, αλλά θα παραδώσουν 30% λιγότερο έργο». Οι εργολαβικές κοινοπραξίες προικίζονται με επιπλέον 2,2 δισ. ευρώ χωρίς καν να έχει γίνει η επανεκκίνηση των οδικών έργων έχοντας ήδη εισπράξει 1,3 δισ. δίχως να έχουν παραδώσει τα έργα. Οι εργολαβικές κοινοπραξίες προικίζονται την ώρα που οι κάτοικοι του Ωρωπού, της Βορειοανατολικής Αττικής και όλης της επικράτειας βιώνουν τον αποκλεισμό. «Είμαστε αποκλεισμένοι από οκτώ σταθμούς διοδίων» τονίζει στο UNFOLLOW η Ελένη Αντωνίου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων και Κατοίκων Βορειοανατολικής Αττικής. Για τους κατοίκους του Ωρωπού, όπου όλες οι δημόσιες υπηρεσίες βρίσκονται πέρα από τα όρια του δήμου, οι μετακινήσεις καθημερινά είναι πολλές και αναγκαστικές και οι επιλογές περιορισμένες: είτε θα επιλέξουν την εθνική οδό πληρώνοντας το πανάκριβο αντίτιμο είτε θα κινηθούν από τον παράδρομο που περιγράφεται ως δρόμος – καρμανιόλα. Προς τι η έκπληξη λοιπόν για την ομόφωνη σχεδόν απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ωρωπού για κατάργηση των διοδίων; Προς τι η έκπληξη για τη μαζική συμμετοχή και καθολική αντίδραση των κατοίκων στη βία που τους ασκείται σε καθημερινή βάση;
«Η βία ασκείται καθημερινά από τα γκισέ και τις μπάρες στους σταθμούς των διοδίων, που ληστεύουν ό,τι έχει απομείνει από το εισόδημα του κόσμου για να αυξάνουν τα υπερκέρδη τους οι μεγαλοεργολάβοι και το διαπλεκόμενο πολιτικό σύστημα (…) Δεν είναι βία ένα καμένο πλαστικό κουβούκλιο στη Μαλακάσα.
Βία είναι η καθημερινή καταλήστευση του κόσμου από τα διόδια της απάτης…» τονίζεται  στην ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων και Κατοίκων Βορειοανατολικής Αττικής.
«Ο κόσμος είναι εξοργισμένος. Η αντίδραση είναι μαζική και ανεξάρτητα πολιτικής προέλευσης. Συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις ακόμη και συμπολίτες μας συντηρητικών πολιτικών κατευθύνσεων. Δεν αντέχουν άλλο τη ληστεία που διαπράττεται εις βάρος τους» αναφέρει η κυρία Αντωνίου. Προς τι η έκπληξη λοιπόν για την αντίδραση των κατοίκων σε ένα κράτος που παρανομεί κουρελιάζοντας το Σύνταγμα; Προς τι ο θρήνος και ο κοπετός για το πυρπολημένο κουβούκλιο της Νέας Οδού όταν, όπως αποκάλυψε η δημοτική σύμβουλος κ. Στεργίου τα πρόστιμα των 23 εκατομμυρίων ευρώ που επιβλήθηκαν για πολεοδομικές παραβάσεις στην κοινοπραξία σβήστηκαν εν μία νυκτί από τον αρμόδιο τότε υπουργό Μάκη Βορίδη;
Εντάξει, οι εθνικοί μας εργολάβοι είναι το κράτος. Οι πολίτες επομένως οφείλουν να προασπιστούν το Σύνταγμα. Και στο πλαίσιο αυτό η συμβολική βία συνιστά προστατευμένη πολιτική συμπεριφορά. Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την απελευθέρωση των συλληφθέντων. «Η χθεσινή κινητοποίηση της Δημοτικής Αρχής και των πάνω από 1500 κατοίκων της περιοχής που ουσιαστικά έχουν μετατραπεί σε κατοίκους ενός ιδιότυπου χωρο-οικονομικού apartheid ενάντια στα διόδια και στις ληστρικές αυξήσεις κατά 60% που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη Τετάρτη καταδεικνύουν τον ολισθηρό δρόμο της μνημονιακής κυβέρνησης και τον κατήφορο που δεν έχει σταματημό» τονίζεται στην ανακοίνωση, ενώ την απελευθέρωση των συλληφθέντων ζητά με ανακοίνωσή της και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε μπορεί να σχολιάσει - περιλαμβάνει Ανώνυμους χρήστες. Διαγράφονται μόνο χυδαία σχόλια.

Δημοφιλής αναρτήσεις της τελευταίας εβδομάδας

Άγναντα
Χωριό
Άγναντα
Ιστορία
Άγναντα
Πλατεία
Γεφύρι
Πλάκας
Πλατεία
Ξάνθης
Παλαιά
Ξάνθη 1
Παλαιά
Ξάνθη 2
Είσοδος
Καπνικής