Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

«Βγάζει λάδι» την τρόικα για τα λάθη, η ΕΚΤ

 «Οι καταθέτες, θα πληρώνουν στο εξής το λογαριασμό». Στα μισά της χρονιάς η συζήτηση για το ελληνικό χρέος 
Με αφαίρεση καταθέσεων από τους αποταμιευτές κι όχι με παροχή δανείων, θα αντιμετωπίζονται στο εξής οι οικονομικές κρίσεις. Αυτό είπε την Πέμπτη στο Ευρωκοινοβούλιο, το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ,που κρίνει, ότι η ΕΚΤ και η τρόικα δεν έκαναν λάθη στη διάγνωση και στα προγράμματα αντιμετώπισης της κρίσης.
Σύμφωνα με την ατάκα του Μπ. Κερέ, «το διεθνές γιατρικό», για τις κρίσεις, «έχει μετακινηθεί, από το bail out, στο bail in και η ΕΚΤ υποστηρίζει αυτή την πρακτική, (τώρα), ενώ το 2010, δεν υπήρχε...
το κατάλληλο πλαίσιο».
Τα παραπάνω απάντησε ο Γάλλος τραπεζίτης, σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών, αφού πρώτα, τοποθετήθηκε με ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, για το ρόλο της ΕΚΤ στην τρόικα, για τα προγράμματα που έχουν εφαρμοσθεί (σε Ελλάδα, αλλά και Πορτογαλία και Ιρλανδία) και στην κριτική που ασκείται για τις αποτυχίες των προγραμμάτων αυτών.  Είπε ακόμα, ότι «κατά πάσα πιθανότητα στα μέσα του έτους φέτος, η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα επαναληφθεί», (σύμφωνα με το Reuters).
Επί της ουσίας, στην ομιλία του ο Μπενουά Κερέ, «αθώωσε» την τρόικα και φυσικά και την ΕΚΤ, τόσο για την αποτυχία της να αποτρέψει την κρίση πριν εκδηλωθεί, όσο και για τις πολιτικές που ακολούθησε στη συνέχεια και οι οποίες κρίνεται από πολλούς πως απέτυχαν. (Απέτυχαν, σύμφωνα τουλάχιστον, με την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που ερευνά το θέμα, όπως επίσης και με τις δημόσιες παραδοχές περί «λάθους», «πολλαπλασιαστών» από το ΔΝΤ κλπ).
Ωστόσο ο Κερέ μιλώντας εκ μέρους της ΕΚΤ –που άλλωστε είναι βασικό μέλος της τρόικας- δεν παραδέχθηκε τα λάθη, αντίθετα είπε ότι «δεν κατηγορούμε την πυροσβεστική για τις ζημιές που προκάλεσε η πυρκαγιά». Ούτε αν …έριχνε λάδι, αντί για νερό;

Ο ίδιος παραδέχθηκε, «η κρίση αποκάλυψε σημαντικές ελλείψεις , κυρίως σε εσωτερικές οικονομικές πολιτικές , αλλά και στην αρχιτεκτονική της ΟΝΕ και η Ευρωζώνη πιάστηκε απροετοίμαστη. Η αρχιτεκτονική του Μάαστριχτ», είπε « δεν είχε καταφέρει  να αποτρέψει τη συσσώρευση υπερβολικών ανισορροπιών και των μη βιώσιμων δημοσιονομικών θέσεων από έναν αριθμό χωρών».



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε μπορεί να σχολιάσει - περιλαμβάνει Ανώνυμους χρήστες. Διαγράφονται μόνο χυδαία σχόλια.

Δημοφιλής αναρτήσεις της τελευταίας εβδομάδας

Άγναντα
Χωριό
Άγναντα
Ιστορία
Άγναντα
Πλατεία
Γεφύρι
Πλάκας
Πλατεία
Ξάνθης
Παλαιά
Ξάνθη 1
Παλαιά
Ξάνθη 2
Είσοδος
Καπνικής