Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Το ECOFIN έδωσε το πράσινο φως για «κούρεμα» τραπεζικών καταθέσεων

Την πολιτική συμφωνία 17ης Δεκεμβρίου 2013 μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών για το νέο τραπεζικό καθεστώς, που ουσιαστικά επιβάλει τη διάσωση των προβληματικών τραπεζών από τους καταθέτες, επικύρωσε το Ecofin.
«Χαιρετίζουμε την υιοθέτηση της πολιτικής συμφωνίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την αναδιατυπωμένη οδηγία η οποία αφορά στα Συστήματα Εγγύησης Καταθέσεων», δήλωσε ο προεδρεύων...  του Ecofin, Γιάννης Στουρνάρας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η εγγύηση για λογαριασμόυς μέχρι 100.000 ευρώ θα συνεχίσει να παρέχεται υπό τη μορφή επιστροφής των χρημάτων σε περίπτωση πτώχευσης μιας τράπεζας. Οι καταθέτες θα αποκτήσουν επίσης ευκολότερη και ταχύτερη πρόσβαση στο εγγυημένο ποσό και θα τους  παρέχεται καλύτερη πληροφόρηση όσον αφορά την προστασία των καταθέσεών τους από τα συστήματα εγγυήσεων.
Πρόκειται ουσιαστικά για την θεσμοθέτηση του μοντέλου διάσωσης των τραπεζών που εφαρμόστηκε στην Κύπρο, το λεγόμενο bail in.

Υπενθυμίζεται ότι στην Κύπρος, οι καταθέτες με λογαριασμούς άνω των 100.000 ευρώ υπέστησαν «κούρεμα» 47,5% και τους επιβλήθηκαν πολύ σκληροί περιορισμοί διακίνησης κεφαλαίων για μεγάλο χρονικό διάστημα.



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε μπορεί να σχολιάσει - περιλαμβάνει Ανώνυμους χρήστες. Διαγράφονται μόνο χυδαία σχόλια.

Δημοφιλής αναρτήσεις της τελευταίας εβδομάδας

Άγναντα
Χωριό
Άγναντα
Ιστορία
Άγναντα
Πλατεία
Γεφύρι
Πλάκας
Πλατεία
Ξάνθης
Παλαιά
Ξάνθη 1
Παλαιά
Ξάνθη 2
Είσοδος
Καπνικής