Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Πράσινο φως και από το ΣτΕ στο ξεπούλημα

Το «πράσινο φως» άναψε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για την μεταβίβαση μετοχών (αποκρατικοποίηση) οκτώ Δημοσιών φορέων (Ανωνύμων Εταιρειών) στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με 
11 αποφάσεις της (2179-2189/2014) απέρριψε τις αιτήσεις Σωματείων και εργαζομένων πολιτών στον ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΟΔΙΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, «Ελληνικό – Εταιρεία διαχείρισης και Αξιοποίησης Ακινήτων Ελληνικού Αεροδρομίου Α.Ε.» και «Εγνατία Οδός Α.Ε.».
Οι οκτώ φορείς ζητούσαν να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων με τις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο μεταβίβασε, χωρίς αντάλλαγμα, στο ΤΑΙΠΕΔ μετοχές των επίμαχων φορέων.
Να σημειωθεί ότι από την εταιρεία «Εγνατία Οδός Α.Ε.» μεταβιβάστηκαν δικαιώματα για την λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του αυτοκινητόδρομου Εγνατία οδός.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας κατά πλειοψηφία απέρριψαν ως απαράδεκτους όλους τους ισχυρισμούς των φορέων, καθώς έκριναν ότι οι συνδικαλιστικοί φορείς (Σύλλογοι, κ.λπ.) δεν έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.
Αντίθετα, εννέα μέλη του δικαστηρίου (μειοψηφία) υποστήριξαν ότι τα Σωματεία δικαιούνται (έχουν έννομο συμφέρον) να προσφύγουν στο ΣτΕ για το ζήτημα της μεταβίβασης στο ΤΑΙΠΕΔ των μετοχών των φορέων στους οποίους εργάζονται.
Παράλληλα, η Ολομέλεια αποφάνθηκε ότι ούτε οι εργαζόμενοι πολίτες που προσέφυγαν στο ΣτΕ έχουν έννομο συμφέρον, γιατί σε αντίθετη περίπτωση οι αιτήσεις ακυρώσεως τους (προσφυγές) «θα προσελάμβαναν χαρακτήρα λαϊκής αγωγής».
Ακόμη, σημειώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, ότι η αποξένωση του Ελληνικού Δημοσίου από τις μετοχές των επίμαχων φορέων «δεν συνεπάγεται περιορισμό των δραστηριοτήτων» των φορέων αυτών ώστε να προκύψει κατάργηση θέσεων εργασίας, αλλά είναι και «αβέβαιο αν οι εργασιακές σχέσεις στους φορείς θα επηρεασθούν στο μέλλον καθ΄ οιονδήποτε τρόπο».

Και πάλι ως προς το δεύτερο αυτό ζήτημα που απασχόλησε το ΣτΕ, υπήρξε μειοψηφία δέκα μέλη του δικαστηρίου τα οποία εξέφρασαν αντίθετη άποψη.



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε μπορεί να σχολιάσει - περιλαμβάνει Ανώνυμους χρήστες. Διαγράφονται μόνο χυδαία σχόλια.

Δημοφιλής αναρτήσεις της τελευταίας εβδομάδας

Άγναντα
Χωριό
Άγναντα
Ιστορία
Άγναντα
Πλατεία
Γεφύρι
Πλάκας
Πλατεία
Ξάνθης
Παλαιά
Ξάνθη 1
Παλαιά
Ξάνθη 2
Είσοδος
Καπνικής