Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Παραίτηση του πρωθυπουργού Α. Σάλμοντ, μετά το «Οχι» της Σκωτίας

Ανακούφιση στο Λονδίνο  μετά το ηχηρό «όχι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, ο πρωθυπουργός της χώρας και επικεφαλής του Σκωτσέζικου Κόμματος (SNP) κ.  Άλεξ Σάλμοντ, ανακοίνωσε την παραίτησή του.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία και την ηγεσία του κόμματος στις 13 Νοεμβρίου.Επισήμανε, μάλιστα, πως δεν πρόκειται να είναι ξανά υποψήφιος , ενώ τόνισε πως το όνειρο δεν πεθαίνει ποτέ.
Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να τον αντικαταστήσει η κρία Νίκολα Στέρτζον, η οποία θα είναι η κύρια υποψήφια στη μάχη για τον επόμενο επικεφαλής του Σκωτσέζικου Εθνικιστικού Κόμματος.
Επικράτηση του «Οχι» με 55,3% στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία δείχνει η καταμέτρηση του συνόλου των ψήφων στις 32 περιφέρειες της Σκωτίας, ενώ το «ναι» στην ανεξαρτησία συγκεντρώνει το 44,77% των ψήφων. Για να επικρατήσει στο δημοψήφισμα μία παράταξη χρειαζόταν 1.852.828 ψήφους. Η παράταξη του «όχι» συγκεντρώνει 2.001.926 ψήφους, έναντι 1.617.989 της παράταξης του «ναι». Η συμμετοχή έφθασε στο επίπεδο ρεκόρ του 84,6%.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έδωσε μια ισχυρή ανάσα στο Λονδίνο. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας κ. Ντέιβιντ Κάμερον συνεχάρη τον επικεφαλής της εκστρατείας των Ενωτικών και απηύθυνε μήνυμα στους Βρετανούς πολίτες.
 «Μίλησα με τον Άλιστερ Ντάρλινγκ, και τον συνεχάρηκα για την αποτελεσματική μάχη που έδωσε με την εκστρατεία» ανέφερε σε tweet του ο Βρετανός πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον επικεφαλής της μάχης για παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η επικράτηση του «όχι» δεν είναι απόλυτη ήττα για όσους αισθάνονται άβολα στο Ηνωμένο Βασίλειο: Χάρη στην περιπέτεια, το Εδιμβούργο έχει διασφαλίσει διευρυμένες αρμοδιότητες, με τις ηγεσίες των τριών κομμάτων στο Λονδίνο να δεσμεύονται ότι θα προχωρήσουν σε «φαστ τρακ» πακέτο που θα δίνει στην περιφερειακή ηγεσία μεγαλύτερο λόγο στην διαχείριση δημόσιου χρήματος.
Το ρεύμα πάντως υπέρ της ανεξαρτησίας καταγράφεται ισχυρό: Στην Γλασκόβη, πολυπληθέστερη εκλογική περιφέρεια, οι ψηφοφόροι αποδείχθηκαν πιο τολμηροί και έδωσαν στο «ναι» 53,5%. Το «ναι» επικράτησε σε άλλες τρεις μικρότερες πόλεις (το Νορθ Λαναρκσάιρ, το Ντάντι Σίτι και το Γουέστ Ντανμπαρτονσάιρ).


Αντιθέτως, το Εδιμβούργο -τη δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια με περίπου 380.000 καταγεγραμμένους ψηφοφόρους- είπε αποφασιστικά «όχι» με 61,1%.



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε μπορεί να σχολιάσει - περιλαμβάνει Ανώνυμους χρήστες. Διαγράφονται μόνο χυδαία σχόλια.

Δημοφιλής αναρτήσεις της τελευταίας εβδομάδας

Άγναντα
Χωριό
Άγναντα
Ιστορία
Άγναντα
Πλατεία
Γεφύρι
Πλάκας
Πλατεία
Ξάνθης
Παλαιά
Ξάνθη 1
Παλαιά
Ξάνθη 2
Είσοδος
Καπνικής